Pepiniera Tuia si Bonsai

0742 077 753

august 13, 2019
Pepiniera Tuia & Bonsai Mai-195

Cum plantam Tuia si alte conifere?

Cum plantam Tuia si alte conifere?

-Se sapa o groapa mai mare decat dimensiunea balotului de pamant, se umple groapa cu apa si se face o ’mocirla’(noroi) de consistenta scroblui de clatite in care se scufunda apoi balotul plantei.

Se completeaza cu restul de pamant tasand bine ca solul sa faca contact bun cu radacina si sa nu ramana goluri de aer. Dupa aceasta se uda cu o cantitate mare de apa, suficienta sa patrunda pana la baza radacinilor.Recomandarea este ca in jurul plantei sa ramana putin gropit (2-3 cm)  sau sa se creeze un val de pamant circular ca atunci cand udati apa sa nu curga in alte directii.

Cum si cat de des udam Tuia?

-Dupa plantare este indicat sa udati tuia zilnic timp de o saptamana, iar mai apoi o udare consistenta la 3-4-5 zile este suficienta.

-Pentru arborii ornamentali plantati in ghivece treburile stau altfel insa, ei trebuind udati constant  si urmarit ca pamantul din ghiveci sa fie tot timpul umed.

-Pentru o eficienta maxima recomandarea noastra este sa folositi o irigare prin picurare pentru tuia si arborii dumneavoastra.

De ce mi se usuca sau ingalbenesc tuia?

In ordinnea celor mai probabile cauze:

1.Cea mai des intalnita cauza pentru care tuia si coniferele se usuca este aceea ca plantele nu sunt aclimatizate la conditiile din Romania (temperaturi, sol, etc), ca sa evitati aceasta problema noi recomandam sa achizitionati plantele ornamentale doar din pepiniere autohtone care isi produc integral plantele.

2.Lipsa apei

O schema potrivita de udare ar fi: cantitate mare de apa la plantare, udare zilnica timp de o saptamana dupa plantare, iar apoi se poate aplica regula ’degetului’: daca la 3 cm adancime solul este uscat atunci cu siguranta o udare este necesara.

Au tuia si coniferele daunatori?

Desi in general Tuia, Ienuperii si restul coniferelor sunt plante extrem de rezistente, in anumite conditii de temperaturi si umiditate foarte mare pe timp indelungat  pot sa apara anumite ciuperci daunatoare(ingalbenirea acelor din exterior spre interior, din interior spre exterior, desprinderea scoartei).Aceste cazuri sunt foarte rare dar daca apar este indicat sa aplicati unul sau 2 tratamente curative cu fungicide (Funguran, Topsin, Mancozeb).

Pentru o siguranta si mai mare se pot aplica primavara (sfarsitul lui aprilie, inceputul lui mai) unul sau doua tratamente preventive cu fungicide pe baza de cupru (Funguran).

Ce ingrasamant sa folosesc la tuia si arborii mei?

Cele mai eficiente ingrasaminte pentru tuia, ienuperi si alti arbori ornamentali sunt complexele de genul NPK, acestea vor fi aplicate la nivelul solului primavara devreme (martie, aprilie) ele avand actiune pe cursul catorva luni.

De asemenea se pot aplica 2-3 tratamente foliare (cropmax,biohumusol).


Comment Form

Copyrights © 2019 Toate drepturile rezervate.

X